RECENZE: velké zhodnocení dřevěného pera Altos

Nejsem v představování produktů úplně nejlepší, a tak jsem za sebe nechal tentokrát mluvit jiné. Poprosil jsem kamarádku, aby pero zhodnotila za mě, a tady je výsledek ;-)


V nabídce je teprve krátce, ale hned jak mi Honza ukázal první prototyp dřevěného pera Altos a já si jej prohlédla a potěžkala, bylo mi jasné, že právě tohle dřevěné pero se zařadí mezi oblíbence. Ta lehkost, s jakou se drží a s jakou se s ním píše, to mě fakt překvapilo. A tak se stalo, že se s námi Altos odstěhoval až do Španělska. V čem jsem jej převážela a jak se mi s ním píše?

IMG_0050(Edited) (kopie) 

 

Speciální balení Altose – dřevěná dárková krabička

Standardně je Altos zasílán v běžné papírové krabičce, ale brzy bude možné dokoupit i designový kousek z bukového dřeva, který jsem mohla jako jedna z prvních otestovat. Jedná se o jednoduchou krabičku s odklápěcím víkem o rozměrech 19,5 x 10,5 x 4 cm. A právě pro svou jednoduchost se mi moc líbí. Ale nejen proto. Prostě dřevo, to já můžu.

IMG_0059(Edited) (kopie)

Uvnitř krabičky se pak ukrývá plnicí pero, vedle kterého si můžete vložit konvertor pro plnění inkoustem z lahvičky a bombičky do zásoby, stejně jako jsem to udělala já. Příslušné přihrádky tam jsou, takže bude vše hezky na svém místě.

IMG_0052(Edited) (kopie) 

IMG_0060(Edited) (kopie)

Dárková krabička je výborná věc pro běžné použití i pro případ, že máte za lubem pero někomu věnovat. Nejenže pero ochrání, ale navíc skvěle zapadne do interiéru s dřevěnými prvky. Ať už jako tajemná dekorativní krabička, tak jako praktická „schovka“ pera a příslušenství před prachem. Samozřejmě ji můžete šoupnout i jen tak do šuplíku a mít ji jako přihrádku, kde bude všechno „náčiní“ hezky pohromadě.

A abyste měli jistotu, že se jedná o skutečný originál, najdete v krabičce přiložený certifikát pravosti s krátkým popisem, o jaký typ dřevěného pera se jedná. S touto malinkou vizitkou nikdy nezapomenete, co přesně jste si koupili nebo dostali.  

Dárková krabička je výborná věc pro běžné použití i pro případ, že máte za lubem pero někomu věnovat. Nejenže pero ochrání, ale navíc skvěle zapadne do interiéru s dřevěnými prvky. Ať už jako tajemná dekorativní krabička, tak jako praktická „schovka“ pera a příslušenství před prachem. Samozřejmě ji můžete šoupnout i jen tak do šuplíku a mít ji jako přihrádku, kde bude všechno „náčiní“ hezky pohromadě.

IMG_0064(Edited) (kopie)

 

Dvě varianty Altose: kuličkové a plnicí 

Altos je k dostání v kuličkové a plnicí variantě. Já měla možnost vyzkoušet oboje.
Kuličkové pero je klasika, se kterou se dobře píše a u níž není potřeba se na psaní tolik soustředit.

IMG_0106(Edited) (kopie)

Ovšem plnicí pero, to je jiná liga. Sice je potřeba získat trochu grif, ale když se s ním naučíte psát, je to super pocit. Člověk si hned připadá, jako by pokaždé psal něco významného a psaní rukou se stane skoro obřadem, u kterého nechce být rušen.

IMG_0107(Edited) (kopie)

 

Materiál, ze kterého je Altos vyrobený

Tělo i vršek pera jsou z exotického dřeva (v mém případě ze dřeva Zebrano) a kovové části z lehoučkého duralu. Díky speciální technologii je ale parádně lehký nejen dural, ale celé dřevěné pero. Jeho váha je někde mezi 35 a 40 g. Vždy však záleží na typu použitého dřeva.


Kovové logo na straně byl pouze prototyp. Nové Altosy mají logo větší a na horní straně víčka – kuličková pera Altos s novým logem.
 

IMG_0068(Edited) (kopie)

 

Srovnání velikosti Altose s dřevěným perem Portland S

Altos měří 160 mm a Portland S má délku 130 mm. I když je ale Altos delší, je výrazně lehčí a navíc se díky své délce hodí jak pisateli s malou rukou, tak i s velkou rukou.

IMG_0108(Edited) (kopie)

 

Jak se Altos drží?

Zásluhou speciálně tvarovaného úchopu se Altos při psaní drží velmi dobře a díky úchopu, který není úplně hladký, na něm ruka neklouže ani při delším psaní.

Já jsem ale zvláštní úkaz – všechna pisátka držím obvykle co nejníž to jen jde. Lépe se mi proto drží plnicí pero než-li kuličkové. U plnicího pera totiž už níž prostě jít nejde, a tak jej držím hezky přesně v tom vykrojeném obloučku, jak se sluší a patří.

Všem ostatním lidem se bude určitě dobře držet jak kuličkové, tak plnicí pero :-D

 

Altos v dámské ruce

Já mám fakt pidi ruku. Ostatně i můj prstýnek patří do dětské sekce – velikost 46,5. Takže za mě by pero klidně mohlo být kratší. Ale jelikož je opravdu lehoučké, je to vlastně jedno a v ruce je fajn i takto.

IMG_0145 (kopie)

 

Altos v pánské ruce

Abyste měli ještě další srovnání, půjčila jsem Altose i své mužské polovičce. Co na něj říká?

„Za mě super.“ – no jo, typická chlapská odpověď :-D

IMG_0149 (kopie)

 

Jak Altos píše?

Krásně modře. V obou případech.

V kuličkovém peru je náplň značky Schmidt a v plnicím peru mám inkoust Diamine v barvě Majestic Blue, který na e-shopu taky najdete.

Obě na papíře zanechávají krásnou tmavě modrou stopu.

IMG_0066(Edited) (kopie)

IMG_0077(Edited) (kopie)

Barvu svého textu si ale můžete vybrat přesně podle sebe. K dostání je mnohem více druhů náplní do pera. Mně se třeba moc líbí ještě Red Passion nebo hravý odstín Turquoise

 

A vedle běžných „papírnicových“ bombiček jsou v nabídce bombičky ve stejně krásných odstínech jako inkousty.

 

Srovnání různých typů hrotů od značky JoWo

Jak vypadá text psaný různými hroty plnicího pera? Vyzkoušela jsem tyto velikosti hrotů: 

EF, F, M, B, 1.1, kaligrafický 1.5. A pro lepší představu jsem na konec přidala ještě text napsaný kuličkových perem.

 

IMG_0152 (kopie)

 

Kaligrafický hrot je láska. Ten pocit při psaní s ním nejde ani popsat. Prostě krása. A sice nejsem žádný krasopisec, ale natočila jsem kraťoučké video, kde můžete mrknout alespoň přibližně, jak se s ním píše.

 

Altos: závěrečné zhodnocení

Už mám dřevěné pero Altos doma nějaký ten pátek (přibližně od léta 2019), a myslím, že jej mohu s klidným svědomím doporučit nejen vám, ale i Španělům :-)

Pero-novak-upravene (kopie)

IMG_0071(Edited) (kopie)

IMG_0072(Edited) (kopie)

 

 

Máte už také zkušenost s dřevěným perem Altos? Pošlete i vy svou recenzi, komentář či fotografie, jak jste s perem spokojení, na e-mail: jan@peranovak.cz.


Recenzi připravila:

_DSC0584_new_orez_hlava (kopie)

Sylvie Kavíková

 

https://odsylvie.cz/

https://www.slovotvorka.cz/