Jak se starat o dřevěné pero aneb jeho správná péče a skladování

Psací pero denně používáte, dáváte jej do tašky, mnohokrát pokládáte na stůl, sem tam jej možná i upustíte. Zkrátka dostává zabrat. Dřevo navíc pociťuje veškeré opotřebení mnohonásobně více než jiné materiály. Správnou péčí však můžete mít dřevěná pera Novák, ale i jakákoliv jiná bez chybičky po dlouhou dobu. Jak na to? A co dělat v případě, že už se objevila nějaká vada na kráse u kuličkového nebo plnicího pera?

5 tipů, jak udržovat dřevěné pero, aby dlouho vydrželo

IMG_7698

Ručně vyrobené dřevěné pero sice potřebuje více péče než jiné, běžně dostupné psací potřeby, ale vynahradí vám to svou originalitou a nádherně psaným rukopisem. Díky pravidelné údržbě dřevěného plnicího pera a kuličkového pera docílíte jejich dlouhé životnosti a navíc budou vypadat stále stejně dobře jako při zakoupení.

Pravidelná péče o dřevo kuličkového a plnicího pera

Jednou až dvakrát měsíčně potřete dřevěné pero lněným olejem a nechte jej vstřebat. Já osobně používám ten, který koupíte v každé lékárně. Bohatě to stačí a dřevo je po něm krásně lesklé a jako nové.

Odstranění viditelných škrábanců na dřevě

Pokud nosíte dřevěné psací pero v tašce bez obalu spolu s jinými věcmi, může se stát, že se dřevo poškrábe. V takovém případě vemte brusný papír se zrnitostí 600-1200 a jemně škrábance obruste. Nakonec pero ošetřete lněným olejem, aby opět získalo bezchybný vzhled.

Důkladné čištění aneb jak vyčistit plnicí pero od inkoustu

Hrot plnicího pera musí být čistý, aby přes něj mohl správně proudit inkoust ze zásobníku. To platí také pro konvertor. V okamžiku, kdy inkoust na některém z těchto míst uschne, nastává problém – plnicí pero začne vynechávat nebo přestane psát úplně. Doporučuji proto plnicí pero pravidelně čistit. Jak?

  1. Připravte si do dvou kelímků vlažnou destilovanou vodu (vodovodní voda obsahuje minerály a částice, které se usazují a mohly by pero ucpávat).
  2. Rozšroubujte plnicí pero a jeho hrot ponořte do prvního kelímku s vodou tak, aby byl celý ve vodě. Takto jej nechte 10 až 15 minut a poté jej opláchněte v druhém kelímku s čistou vodou a osušte papírovým ubrouskem. (Pokud se na hrotu nachází opravdu zaschlý inkoust, použijte zubní kartáček a jemně suchý inkoust odstraňte. Suchý inkoust můžete nechat odmočit přes noc, aby šel lépe odstranit.)
  3. Konvertor vyčistěte nejprve ve vodě z prvního kelímku. Nevadí, že není úplně čistá, protože je potřeba zbavit se zbytkového inkoustu. Pak jej ponořte do druhého kelímku a nasávejte čistou vodu. Špinavou vodu vypouštějte z konvertoru do druhého kelímku s již znečištěnou vodou. Nakonec konvertor také osušte papírovým ubrouskem.
  4. Jednotlivé části plnicího pera nechte doschnout přes noc a před opětovným sestavením se ujistěte, že je vše dostatečně suché.

Tímto způsobem byste měli plnicí pero čistit jednou za 2–4 týdny. V každém případě neskladujte plnicí pero bez používání s inkoustem uvnitř dlouhou dobu, aby inkoust nezasychal. Pokud víte, že s perem nebudete delší dobu psát, vyčistěte jej a uschovejte čisté a bez inkoustu.

Čeho se vyvarovat, aby dřevěné psací pero vydrželo co nejdéle?

  • Zašpinění – neberte dřevěné pero mastnýma nebo špinavýma rukama, aby dřevo nečistoty nenatáhlo do sebe. Přece jen je to živý materiál, který neustále pracuje.
  • Pádu – dávejte si pozor, aby vám pero nespadlo z výšky na tvrdý povrch, mohlo by se naštípnout nebo jinak znehodnotit.
  • Extrémnímu horku nebo zimě – extrémně vysoké nebo naopak nízké teploty mohou způsobit předčasné vyschnutí inkoustu, roztažení nebo smrštění dřeva, vyblednutí či negativní změny povrchové úpravy.

Na co si dát obecně pozor v rámci péče o psací pero

  • Nepoužívání – plnicí i kuličkové pero používejte, aby v něm nezaschl inkoust. Pište a pište a když zrovna nepíšete (déle než 10 dní), tak jej vyprázdněte a čisté uschovejte.
  • Sdílení – plnicí pero byste neměli půjčovat ostatním, protože jeho hrot se přizpůsobuje pisateli podle stylu psaní.
  • Otevření – když psací pero zrovna nepoužíváte, mějte jej vždy zavřené.
  • Zaschnutí černého inkoustu – pokud používáte černý inkoust obsahující arabskou gumu, nikdy jej nenechte zaschnout. Pero by se tím zničilo.
  • Používání starého inkoustu – používejte pouze čerstvý inkoust, tedy takový, který je starý maximálně jeden nebo dva roky. V opačném případě byste mohli své psací pero zničit plísní nebo usazeninami.
  • Tlačení na hrot plnicího pera – dobré plnicí pero klouže hladce po papíře a není potřeba na něj vyvíjet větší sílu. 

Jak dřevěné pero skladovat a v čem jej nosit

IMG_7694
IMG_7695

Když s dřevěným perem zrovna nepíšete, uschovejte jej tak, aby se nezničilo. Nabízí se několik elegantních řešení:

  • Ručně vyrobené kožené pouzdro ZAKOVSKY, ve kterém je pero jako v bavlnce. A navíc vypadá velmi stylově.
  • Speciálně vyhrazená přihrádka v tašce nebo batohu.
  • Klasický menší penál na psací potřeby.
  • Dárková krabička, ve které jste pero dostali. Dřevěná pera Novák posílám v krabičce s logem s přiloženým certifikátem pravosti.
  • Dřevěný stojánek na pracovní stůl.
  • Sklenička nebo keramický hrníček.

Dřevěné psací pero, ať už kuličkové nebo plnicí, samozřejmě něco vydrží. Čím lépe však s ním budete zacházet a čím pečlivěji se o něj budete starat, tím déle vám vydrží jako nové.