Jak správně psát plnicím perem

Leží na stole a vypadá úchvatně. Všechny pohledy se na něj upírají a kolem stolu slyšíte obdivné věty. Vezmete to krásné plnicí pero do ruky a chcete si napsat poznámku, jenže ejhle… píše to nějak divně nebo dokonce vůbec! Ono, nemusí to být perem, nýbrž rukama. S plnicím perem je totiž potřeba umět psát. Poradím vám, jak na to.

Ideální úhel pro psaní je 45°
Ideální úhel pro psaní je 45°

První pocit z psaní plnicím perem

 Když jsem poprvé držel plnicí pero v ruce, výsledek na papíře nebyl nikterak valný. Až později jsem zjistil, že je potřeba tento druh psací potřeby držet správným úchopem a pod správným úhlem. A že si na něj musím zvyknout. Je to jiné, je to nové, ale je to super. Ve chvíli, kdy jsem se s tímto způsobem psaní sžil, přišlo mi psaní čímkoliv jiným jako mrhání časem i mého nadšení. Pro plnicí pero vždy s radostí opouštím klávesnici a píšu jako kdysi. Jako v Písance na základní škole. A užívám si to. Není proto divu, že na e-shopu Pera Novák najdete plnicí pera. A dřevěná. Dřevo je totiž materiál, na který nedám dopustit. A proto není ani s podivem, že vyrábím právě dřevěné psací potřeby. 

 

Správný úchop plnicího pera je základ krásného rukopisu

Ideální úhel pro psaní je 45° Říká se, že ideální úhel pro psaní plnicím perem je 45°. Když jej přesně nedodržíte, nebude to konec světa, jen inkoust se může spouštět se zpožděním a ne tak, jak byste potřebovali. Moje rada? Vezměte plnicí pero do ruky, klasicky mezi palec, ukazováček a prostředníček, a pište. Pište ve všech možných úhlech, až najdete tu správnou polohu, ve které se vám bude pero dobře držet v ruce, a zároveň bude zanechávat nejkrásnější stopu na papíře. 

 

Na pero moc netlačte, hrot by se mohl ohnout a pero by vám přestalo hezky psát
 

Prosím jemně, ať se plnicí pero ani nic jiného nezničí 

Na plnicí pero netlačte. To je hlavní zásada, kterou musíte dodržet. S propiskou se nepíše tak lehce a snadno a psaní s ní vyžaduje mnohem větší tlak. Takže začněte polehounku a uvidíte, že to půjde skoro samo. Co může být výsledkem, když na hrot plnicího pera zatlačíte s větší razancí? 

 

  • Protržení papíru, pokud hodně přitlačíte.
  • Nesouměrnost textu, pokud výrazněji střídáte tlak na pero.
  • Deformace hrotu, když bude vynaložená síla na plnicí pera skutečně velká.

 Já ale věřím, že se to nestane. A když to zvládnete, odměnou vám bude krásně napsaný text. 

S víčkem na plnicím peru nebo bez?

A toto se s perem stane, když na něj moc tlačíte, nebo když vám upadne.

 U některých per je možné „odložit“ víčko na konec pera. Pokud však máte malou ruku, může se pro vás stát pero těžce ovladatelným. Pro vaše maximální pohodlí jej klidně odložte na stůl a pište jen tak. Hlavní je, aby se vám psalo s lehkostí a s příjemným pocitem. Pokud vás ohledně psaní plnicím perem ještě něco zajímá a případně potřebujete poradit, napište mi na jan@peranovak.cz :-)